Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΝΑΚ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ.

Συνεχίζουμε σταθερά την λαϊκή ενημέρωση, σχετικά με το ανοιχτό μέτωπο για την ΕΡΤ και τον αγώνα των απολυμένων εργαζομένων της. Μια ακόμη μεγάλη νίκη πέτυχαν οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ πριν από λίγες μέρες, αφού με απόφαση του, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, μετά από την εκδίκαση αγωγής εργαζομένων της ΕΡΤ κηρύσσει άκυρες τις απολύσεις και υποχρεώνει το Ελληνικό Δημόσιο, ως διάδοχο της ΕΡΤ,  να αποδέχεται τις υπηρεσίες των εναγόντων με τα προ της απόλυσής τους καθήκοντα. Επίσης, επιβάλλει την καταβολή των μισθών υπερημερίας στους ενάγοντες, με τους μισθούς που είχαν τον τελευταίο μήνα και όχι με την αναδρομική ισχύ του ενιαίου μισθολογίου.  Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του Δημοσίου, το Δικαστήριο του επιβάλλει να καταβάλλει 100 ευρώ για κάθε ημέρα παράλειψης της συμμόρφωσής του,  σε κάθε έναν εκ των εναγόντων..
Η απόφαση αυτή αποτελεί κόλαφο κατά της κυβέρνησης και του πραξικοπηματικού κλεισίματος της ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2013, ενώ έρχεται λίγους μήνες μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Ηρακλείου το οποίο έκρινε άκυρες τις απολύσεις των εργαζομένων στην ΕΡΤ Ηρακλείου (στη πρώτη δικαστική απόφαση μετά το μαύρο στη δημόσια Ραδιοτηλεόραση).
Αν και το δημόσιο θα ασκήσει έφεση επί της απόφασης αυτής, αφού δεν είναι άμεσα εκτελεστή, πράμα που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν θα επιστρέψουν στην υπηρεσία τους, δεν παύει να είναι ένα ακόμη ένα βήμα προς μια κατεύθυνση  ενίσχυσης και δικαίωσης του συνεχιζόμενου αγώνα των δοκιμαζόμενων απολυμένων της ΕΡΤ, οι οποίοι κερδίζουν συνεχώς νίκες τόσο σε ηθικό όσο και σε νομικό επίπεδο.
Από την άλλη πλευρά το αποτυχημένο μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ δείχνει την κατάσταση κρίσης που βρίσκεται, δείχνει να καταρρέει σε όλα τα επίπεδα, ενώ έρχονται συνεχώς στο φως της δημοσιότητας τα σκάνδαλα που λαμβάνουν χώρα στη λειτουργία αυτού του φορέα και διαδέχονται το ένα το άλλο. Πρόσφατα η EBU (European Broadcasting Union) απέστειλε επιστολή στον Σαμαρά, που  τον κατηγορεί  ότι μετέτρεψε τη ΝΕΡΙΤ σε κυβερνητικό μαγαζί, μετά την πρόσφατη τροπολογία, κατά την οποία η διοίκηση της ΝΕΡΙΤ, διορίζεται ουσιαστικά από τον αρμόδιο υπουργό. Να σημειωθεί ότι η EBU δεν αναγνωρίζει τη ΝΕΡΙΤ ως πλήρες μέλος, καθώς αυτή δεν λειτουργεί ως πλήρως ανεξάρτητος φορέας αφού ο κυβερνητικός εναγκαλισμός είναι ασφυκτικός. Η πραγματικότητα αυτή, ουσιαστικά   καταγγέλθηκε πρόσφατα και  από δύο κορυφαία στελέχη της ΝΕΡΊΤ,  τα οποία υπέβαλαν και την παραίτηση τους. Πρόσφατα, επίσης, ήρθε στο φως της δημοσιότητας η παρέμβαση εισαγγελέα για τη διερεύνηση των πολυάριθμων καταγγελιών για παρανομίες, ρουσφέτια και πλαστά πιστοποιητικά στη διαδικασία των προσλήψεων της ΝΕΡΙΤ, καθώς και μια ακόμη αποκάλυψη, προερχόμενη από δύο από τους τελευταίους προέδρους της ΕΡΤ, τον κ. Θανάση Παπαγεωργίου και τον κ. Νίκο Σίμο, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Το Παρόν», και η οποία δείχνει ότι η ΕΡΤ ήταν πλεονασματική και κερδοφόρα επιχείρηση, έως και την ημέρα του "λουκέτου" και πως δεν υπήρχε κανένας λόγος να κλείσει, σε αντίθεση με τη ΝΕΡΙΤ, που οι αναφορές για  κατασπατάληση είναι συνεχείς. Σε ότι μάλιστα αφορά την τηλεθέαση της, αυτή παραμένει σε απογοητευτικά χαμηλά επίπεδα, σημειώνοντας αρνητικά ρεκόρ, ενώ σκάνδαλο και ντροπή θα έπρεπε να συνιστά η χρήση των ιστορικών σημάτων της ΕΡΤ καθώς και η μετάδοση εκπομπών από το αρχείο της, το οποίο προκλητικά θεωρείται κι ονομάζεται ως αρχείο ΝΕΡΙΤ..
Οι λόγοι που οδήγησαν τον Σαμαρά στο λουκέτο της ΕΡΤ και οι διακηρύξεις του για δημιουργία ενός "ανεξάρτητου" ραδιοτηλεοπτικού φορέα χωρίς κυβερνητικό εναγκαλισμό και “καθαρό” από σπατάλες και διαφθορά, κάτι που κατά τα λεγόμενα του, δεν θα μπορούσε να γίνει με την ΕΡΤ σε λειτουργία (η λεγόμενη μεταρρύθμιση) δεν είχαν καμία βάση κι έχουν πέσει στο κενό. Απεναντίας έχει δημιουργηθεί ένα κυβερνητικό μαγαζί, που με "άνωθεν" παρεμβάσεις μπορεί  και να απαγορεύει και να "κανονίζει" ανάλογα και απροσχημάτιστα..Η περίπτωση της ΕΡΤ αποτελεί μια απο τις κορυφαίες εκφράσεις του σκληρού αυταρχισμού και της διαδικασίας φασιστικοποίησης της δημόσιας ζωής που προώθησε το ευρύτερο σύστημα εξάρτησης και λαικής εξόντωσης στην προηγούμενη περίοδο.
 Οι απολυμένοι της ΕΡΤ,  παρά τις δικαστικές - νομικές δικαιώσεις παραμένουν επί της ουσίας άνεργοι και σε οικονομικό αδιέξοδο, ενώ συνεχίζουν με αξιοπρέπεια τον αγώνα τους για την τελική νίκη. Η ΕΝΑΚ ήταν, είναι και θα παραμείνει σταθερά δίπλα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :