Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΚΥΡΩΣΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ - ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΝΑΚ / ΝΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ

Νέα εξέλιξη στον γενικότερο αγώνα των απολυμένων της ΕΡΤ για επαναπρόσληψη, αποτελεί σχετική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Εκδικάζοντας την προσφυγή επτά πρώην εργαζομένων της ΕΡΤ, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ακύρωσε απολύσεις εργαζομένων στην ΕΡΤ και  υποχρεώνει το ελληνικό δημόσιο, ως διάδοχο της ΕΡΤ, να αποδεχθεί τις υπηρεσίες των εναγόντων τοποθετώντας τους στις θέσεις που είχαν προτού την  απόλυση και με τους ίδιους μισθούς.
Η εξέλιξη είναι σοβαρή καθώς "δίνει δρόμο" και σε άλλους απολυμένους να διεκδικήσουν την ακύρωση των δικών τους απολύσεων και την επιστροφή στην εργασία τους. Η συγκεκριμένη απόφαση είναι πρωτόδικη και η απόφαση του Εφετείου θα την κρίνει σε δεύτερο βαθμό.
Η τεκμηρίωση της απόφασης του δικαστηρίου στηρίζεται στο Προεδρικό Διάταγμα 178/2002 που προβλέπει ότι η μεταβίβαση επιχείρησης δεν συνιστά αυτή καθαυτή λόγο απόλυσης εργαζομένων. Επίσης στο γεγονός ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν επικαλέστηκε οικονομοτεχνικούς λόγους για τις απολύσεις των εργαζομένων, πράγμα που όπως αναφέρεται στην απόφαση "συνεπάγεται ότι αυτές είναι άκυρες, ως αντίθετες με την προαναφερόμενη διάταξη του νόμου".

Δεν υπάρχουν σχόλια :