Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΜΕ ΚΑΣΤΡΟ Ο ΠΟΥΤΙΝ - ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ ΜΕ ΟΡΤΕΓΚΑ - ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

Έναρξη απο την Κούβα, στην εξαήμερη περιοδεία του στην Λατινική Αμερική, έκανε ο πρόεδρος της Ρωσίας Β. Πούτιν. Είχε συνάντηση με τον Φιντέλ Κάστρο και με τον πρόεδρο της χώρας Ραούλ Κάστρο.
Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι η εμβάθυνση της διμερούς πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες του Πούτιν σε αυτό το ταξίδι.
Σε συνέντευξη, την Πέμπτη στο πρακτορείο ειδήσεων Prensa Latina της Κούβας, ο Πούτιν τόνισε πως η Ρωσία είναι και πάλι έτοιμη να συνεργαστεί "πιο βαθιά και πιο μακροπρόθεσμα με την Κούβα".
Μια εβδομάδα πριν, το Ρωσικό κοινοβούλιο παρέγραψε  χρέος της Αβάνας από τη σοβιετική εποχή, ποσού 26 δις ευρώ. Το υπόλοιπο των 2,6 δις ευρώ πρόκειται να αποπληρωθεί  από την κυβέρνηση της Κούβας, σε περίοδο 10 ετών.
Ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως θα συμβάλει στην αναβίωση της εκμετάλλευσης υπεράκτιων κοιτασμάτων πετρελαίου, με τη βοήθεια της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft.
Όπως ακριβώς δήλωσε ο Πούτιν "Θέλω να τονίσω ότι δημιουργούμε νέες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ανάμεσα στις δύο χώρες. Για αυτό έλαβα την απόφαση να διαγράψω το παλαιό χρέος της Κούβας από την Σοβιετική Ένωση, ύψους 35 δις δολαρίων. Θα διαγράψουμε το 90% του συνόλου και το υπόλοιπο 10% θα χρησιμοποιηθεί για επενδυτικά προγράμματα στην εκπαίδευση".
Ο Ρώσος πρόεδρος, μετά την Κούβα, επισκέφτηκε την Νικαράγουα όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγκα.
Ο Πούτιν θα φθάσει την Κυριακή στη Βραζιλία, όπου θα παρακολουθήσει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου ανάμεσα στη Γερμανία και στην Αργεντινή, στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Αναμένεται ότι εκεί, θα έχει στο περιθώριο, μια σύντομη συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.
Αμέσως μετά, ο Ρώσος πρόεδρος θα λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής της ομάδας των "αναπτυσσόμενων κρατών" BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) - 15/16-7 στην Μπραζίλια, την πρωτεύουσα, και τη Φορταλέζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :