Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2014

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ - "ΠΑΡΑΝΟΜΗ" ΤΥΠΙΚΩΣ Η ΑΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ - ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗ - ΑΔΕΔΥ / ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ

Παράνομη, όπως συνήθως γίνεται την τελευταία περίοδο με τα εργατικά λαϊκά θέματα, έκρινε τελικά το δικαστήριο την αποχή της ΑΔΕΔΥ από τη διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού των Δημοσίων υπηρεσιών, μετά την αγωγή που κατέθεσε η κυβέρνηση.. ΟΜΩΣ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΕΠΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ - ΑΠΟΧΗΣ - ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΚΥΡΗΞΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗ - πράγμα που ζητούσαν τα προσφεύγοντα υπουργεία οικονομικών και διοικητικής μεταρρύθμισης..
Το δικαστήριο έκρινε παράνομη την αποχή θεωρώντας ότι δεν τηρήθηκαν ορισμένες διατυπώσεις κατά την κήρυξή της αποχής, π.χ ότι θα έπρεπε να δοθεί σχετική εξουσιοδότηση από το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ στην Εκτελεστική της επιτροπή.
 Ως "νίκη" της ΑΔΕΔΥ χαρακτήρισε την εξέλιξη, με δηλώσεις της στο Βήμα, η εργατολόγος και εκπρόσωπος της δημόσιο - υπαλληλικής συνδικαλιστικής οργάνωσης Μαρία Τσίπρα.
Δίνοντας το στίγμα της, σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ αναφέρει:
"Το Δικαστήριο εξέδωσε σήμερα, Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014, απόφαση, όπου έκρινε την απεργία – αποχή, από κάθε ενέργεια σχετική με την αξιολόγηση, παράνομη για τυπικούς λόγους, όχι όμως προσωρινά εκτελεστή...
.. Θα ακολουθήσει έφεση εντός τριών ημερών από την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. κατά της απόφασης και μέχρι να εκδικαστεί, η απεργία συνεχίζεται κανονικά και νόμιμα.
.. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί όλους τους συναδέλφους να συνεχίσουν την αποχή – απεργία από κάθε αξιολογική διαδικασία".
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ θα συνεδριάσει στη 1 το μεσημέρι για να καθορίσει την παραπέρα στάση της.
Στην αγωγή, το "Δημόσιο" -που εκπροσωπείται από τους υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης- ζητούσε να:
"αναγνωρισθεί ότι η αποχή διαρκείας που κήρυξε η εναγόμενη με την από 13.5.2014 εξώδικη γνωστοποίησή της και αφορά αποχή διαρκείας των μελών της από κάθε ενέργεια που συνδέεται με τη διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών είναι παράνομη και περαιτέρω καταχρηστική.
διαταχθεί η διακοπή της εν λόγω αποχής και η απαγόρευση συνέχισής της στο μέλλον.
να απαγορευθεί η επανάληψή της με την ίδια μορφή για την ικανοποίηση των ίδιων ή παρόμοιων αιτημάτων.
να κηρυχθεί η απόφαση προσωρινώς εκτελεστή".
Επιπλέον των παραπάνω, πρέπει να αναφερθεί ότι, στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων (όπως Σύλλογος εργαζομένων δασολόγων Κρήτης, Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας, κλπ), ζητώντας να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι αποφάσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τις οποίες επεκτάθηκε η αξιολόγηση του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών και στους εργαζομένους των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, των ΝΠΔΔ, κλπ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :