Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2014

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ - ΣΚΛΗΡΑ ΤΑΞΙΚΗ - ΟΜΙΛΙΑ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ ΣΤΟΝ ΣΕΒ - "ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΚΡΑΤΟΣ" ΤΟΝΙΣΕ ΣΤΟΥΣ "ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥΣ" Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ..

 Στο γενικό συμβούλιο του ΣΕΒ μίλησε ο υπουργός οικονομικών κ.Χαρδούβελης, υπογραμμίζοντας - όπως είπε - την ανάγκη αποδοχής και συνέχισης των μεταρρυθμίσεων...  Ο υπουργός χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση τα «κόκκινα» δάνεια, υπογράμμισε την ανάγκη για φιλικότερο φορολογικό σύστημα στις επενδύσεις, κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο να βάλει πλάτη και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι έρχονται καλύτερες μέρες (σ.σ. ακόμα καλύτερες ημέρες γι αυτούς)..
Ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης έκανε έναν απολογισμό σχετικά με τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια και ανέφερε ως κυριότερο το γεγονός ότι η Ελλάδα παρέμεινε στην ευρωζώνη.
Επίσης, πως επιτεύχθηκε η δημοσιονομική ισορροπία, ανακεφαλαιοποιήθηκε το τραπεζικό σύστημα και όπως επισήμανε τώρα περιμένουμε τα stress tests.
Ο υπουργός μίλησε για μια σοβαρή προσπάθεια, πως ήρθαν πολλοί ξένοι επενδυτές κι έφεραν χρήματα. Αναφέρθηκε στο  φιλόδοξο, όπως το χαρακτήρισε, πρόγραμμα αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, σχολιάζοντας πως με τη στροφή της οικονομίας θα έχουμε όφελος γιατί οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων είναι πολύ υψηλότερες.
 "Αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει σιγά-σιγά να τις κάνουμε δικές μας, γιατί το δικό μας κράτος φτιάχνουμε" τόνισε προς τους "βιομηχάνους" ο υπουργός οικονομικών. 
Αν συνεχίσουμε θα φτιάξουμε τελικά μια ανταγωνιστική χώρα,  είπε  στο ακροατήριό του, και εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει προορισμός επενδύσεων και εμπορικός κόμβος, να είναι μια οικονομία που θα στηρίζεται λιγότερο στην κατανάλωση και περισσότερο στις επενδύσεις και κυρίως στις εξαγωγές.
Διευκρίνισε ότι ο προϋπολογισμός και το πλεόνασμα, το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν είναι κάτι δεδομένο...
Ευθέως και προκλητικά επιτέθηκε στην δικαστική εξουσία και στην δυνατότητα της να επιλύει οικονομικά ζητήματα.."Οι πιέσεις είναι έντονες και αναφέρω ως παράδειγμα τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις. Η κυβέρνηση θα δώσει μια συνολική λύση για το θέμα. Οι πολιτικοί αποφασίζουν τη δημοσιονομική πολιτική και όχι η δικαστική εξουσία. Έχει λόγο η Δικαιοσύνη για το τι είναι δίκαιο και τι είναι άδικο, αλλά δεν μπορεί να κάνει δημοσιονομική πολιτική"..
Ακόμη αναφέρθηκε και στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση, διότι θα είναι μια ευκαιρία αναδιάρθρωσης και του ιδιωτικού τομέα.
Είπε: "Και ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται αναδιάρθρωση. Ίσως αυτή η μεγάλη κρίση να οδηγήσει και με βοήθεια των τραπεζών και των επιχειρήσεων να βρούμε λύσεις. Να γίνουν συγχωνεύσεις και εξαγορές" και κάλεσε τους επιχειρηματίες "να είναι ανοιχτόμυαλοι, να μην επιμείνουν σώνει και καλά, όπως είπε, να κρατήσουν την επιχείρησή τους 100%".
"Θα πρέπει να φέρουμε ξένο κεφάλαιο για να υπάρξει ισορροπία που θα βοηθήσει εν συνόλω την οικονομία, επεσήμανε ο υπουργός του εγχώριου μπλοκ εξουσίας.. Διευκρίνισε πως για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει μάλιστα φτιαχτεί μια Διυπουργική..
Σαν πολύ σημαντικό ζήτημα χαρακτήρισε και την προσήλωση στην προσέλκυση του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη χώρα μας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού κ. Χαρδούβελη,  τώρα είναι η ευκαιρία... και με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και με την προσπάθεια απλούστευσης των διαδικασιών και με τις ιδιωτικοποιήσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια :