Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ - ΟΡΙΑΚΗ ΠΛΕΟΝ - ΡΕΥΣΤΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Μέσα σε κλίμα έντονων φραστικών αντιπαραθέσεων, που όμως αποκάλυπταν και ουσιώδεις πολιτικές συμπτώσεις σε βασικά θέματα ( όπως ευρωζώνη - ΕΕ ) ανάμεσα στην αξιωματική αντιπολίτευση και την κυβέρνηση, ολοκληρώθηκε αργά χτες το βράδυ στη Βουλή η διαδικασία της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Από αυτήν, το κυβερνητικό συγκρότημα εξήλθε αριθμητικά μειωμένο - αποδυναμωμένο, λαμβάνοντας 153 ψήφους στήριξης και οριακή - πλέον - κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που γίνεται "επικίνδυνα" οριακή και ρευστή, αν ληφθούν υπόψη και οι έντονα κριτικές προς την κυβέρνηση τοποθετήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (π.χ. Σκανδαλίδης - Μωραίτης κλπ)..Καθαρά εναντίον της κυβέρνησης ψήφισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη, που διαγράφτηκε απο τον κ.Βενιζέλο..Σε αυτές τις συνθήκες που διαμορφώνονται, ο κ.Σαμαράς δήλωσε ότι "εκλογές θα γίνουν το 2016"..
Ανακεφαλαιωτικά, με 153 ψήφους κατά, 124 υπέρ και 17 παρών η Βουλή απέρριψε την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνολικά ψήφισαν 294 βουλευτές.
Ψήφο εμπιστοσύνης πρόσφεραν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κατά ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, Περισσός και οι "ανεξάρτητοι" Οδ. Βουδούρης, Ν. Νικολόπουλος, Γ. Κουράκος, Ν. Σταυρογιάννης , Π. Μουτσινάς, Θ. Παραστρατίδης και Μ. Μπόλαρης.
Παρών δήλωσαν ΔΗΜΑΡ, Α. Λοβέρδος, Χρ. Αηδόνης, Γ. Κασαπίδης.
Από την ψηφοφορία απουσίασαν οι Ν. Κακλαμάνης (ΝΔ), Μ. Γλέζος (ΣΥΡΙΖΑ), ο Μ. Ανδρουλάκης και οι Ν. Μιχαλολιάκος, Χρ. Παππάς, Γ. Λαγός από την Χρυσή Αυγή που είναι στη φυλακή..
Η συζήτηση ξεκίνησε την Παρασκευή, συνεχίσθηκε το Σάββατο και ολοκληρώθηκε με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία που διεξήχθη τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Σε δήλωση της, η διαγραμμένη, ανεξάρτητη πλέον βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη επισημαίνει ότι 
"Οι συμπολίτες μου με εμπιστεύθηκαν για να αντιμετωπίσω τα σοβαρά προβλήματα και όχι για να επικυρώνω τα email των δανειστών. Η κυβέρνηση αυτή χαρακτηρίζεται από πλεόνασμα κοινωνικής αναλγησίας, ανικανότητας και έλλειμμα δημοκρατίας και σχεδίου για την έξοδο από την κρίση". 

Δεν υπάρχουν σχόλια :