Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΕΡΙ - ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ - ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΟΥΝ "ΙΔΙΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ" δήλωσε ο Κέρι - ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΓΕΝΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Συνάντηση χθες, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανάμεσα στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι και τον Τούρκο ομόλογο του Αχμέτ Νταβούτογλου. Υπήρξε αναφορά και στο Κυπριακό ζήτημα, με τον Κέρι να μιλά για  "σημαντική πρόοδο που σημειώνουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι διαπραγματευτές", καλώντας όλες τις πλευρές να εκμεταλλευτούν όσο περισσότερο μπορούν το "σημερινό παράθυρο ευκαιρίας" και να επαναλάβουν συνομιλίες για συνολική επίλυση του προβλήματος ( στην βάση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών) ...
Στην κοινή συνέντευξη τύπου, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι "εδώ και μήνες, συνομιλούμε για την Κύπρο και το Ναγκόρνο Καραμπάχ και σιωπηρά προσπαθούμε να βρούμε τρόπους επίλυσης. Οι πρέσβεις μας, που βρίσκονται στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών αυτών, συνεχίζουν τη διαδικασία. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι διαπραγματευτές, σημειώνουν σημαντική πρόοδο"..
Από την δική του πλευρά, ο κ. Νταβούτογλου δεν έκανε καμία αναφορά στο Κυπριακό, ενώ οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν σε σειρά ζητημάτων που αποτέλεσαν το κεντρικό αντικείμενο των συνεννοήσεων τους, όπως Συρία, Ιράν, Ιράκ, Μέση Ανατολή και τούρκο -αμερικανικές σχέσεις.
Σχετικά με Τουρκία - ΗΠΑ, ο κ. Κέρι δήλωσε έχουν τους "ίδιους στρατηγικούς στόχους". Επίσης είπε ότι "με τον κ. Νταβούτογλου έχουν δουλέψει πολύ στενά σε πολλά θέματα, όπως το ζήτημα στις σχέσεις του Ισραήλ και της Τουρκίας, το πρόβλημα της Συρίας και άλλα διεθνή θέματα", τονίζοντας ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας είναι "ζωτικής σημασίας" για πολλά διαφορετικά επίπεδα.
Παράλληλα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, μετά απο σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι οι κ.κ. Κέρι και Νταβούτογλου συζήτησαν το Κυπριακό και την "αμοιβαία δέσμευσή τους στο ζήτημα".. λέγοντας επίσης, ότι "δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική μας για να ανακοινωθεί, αλλά (το θέμα της Κύπρου) ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν"..

Δεν υπάρχουν σχόλια :