Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

Με μαζική συμμετοχή - χιλιάδων διαδηλωτών, την Παρασκευή, μπροστά στο Πορτογαλικό κοινοβούλιο εκφράστηκαν οι διαμαρτυρίες και η λαϊκή αντίθεση  για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2014 που περιέχει εκτεταμένες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.
Οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν πως «έχει έρθει η ώρα να φύγει η κυβέρνηση» και με συνθήματα όπως «κυβέρνηση εκτός νόμου», «ο προϋπολογισμός είναι ληστεία» και «αρκετά τρόικα!» εξέφρασαν την αντίθεση τους στην κεντροδεξιά κυβέρνηση και την Τρόικα.
Διαθέτοντας ικανή πλειοψηφία, οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού θεωρούν βέβαιο ότι ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί, μετά τη συζήτηση που ξεκίνησε την Πέμπτη..
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που στην ολοκληρωμένη και τελική του μορφή  θα ψηφιστεί στις 26 Νοεμβρίου, προβλέπει περικοπές και επιπλέον φόρους ύψους 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 2,3% του ΑΕΠ.
Στην έναρξη της κοινοβουλευτικής συζήτησης, ο πρωθυπουργός Κοέλιο δήλωσε. «Δεν κρύβω ότι είναι ένας δύσκολος προϋπολογισμός. Όλα τα μέλη της κυβέρνησης έχουν συναίσθηση των θυσιών που ζητούνται από τους Πορτογάλους»..
Σύμφωνα με τον ίδιο, και επαναλαμβάνοντας τα γνωστά που λέγονται σε όλες τις "ομοιοπαθούσες" χώρες, οι νέες αυτές "θυσίες" δικαιολογούνται επειδή είναι το «κλειδί» για να μπορέσει η Πορτογαλία να ολοκληρώσει τον Ιούνιο του 2014 - όπως προβλέπεται -  το πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, που διαπραγματεύτηκε τον Μάιο του 2011 με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε "αντάλλαγμα" του δανείου των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που έλαβε.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται κυρίως στο στόχαστρο του προϋπολογισμού, που προβλέπει μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις τους. Τα συνδικάτα των δημόσιων υπαλλήλων έχουν καλέσει σε απεργία την επόμενη Παρασκευή, ενώ θα προηγηθούν κινητοποιήσεις στον τομέα των δημόσιων μεταφορών.
Οι δυνάμεις ασφαλείας, που επίσης πλήττονται από τα μέτρα του προϋπολογισμού, έχουν καλέσει σε απεργία στις 21 Νοεμβρίου στη Λισαβόνα.
Ωστόσο, το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι θα προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πορτογαλίας για να ζητήσουν την ακύρωση των νέων οικονομικών μέτρων. Ήδη φέτος, όπως είναι γνωστό,  το Δικαστήριο της Πορτογαλίας ανάγκασε την κυβέρνηση να αναιρέσει πολλά μέτρα τα οποία έκρινε ότι δεν είναι σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας.
Προϋπολογισμός
Οι Πορτογάλοι βουλευτές ψήφισαν σε πρώτη ανάγνωση το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014, ο οποίος προβλέπει νέα μέτρα και νέο κύκλο λιτότητας με περικοπές δαπανών που φτάνουν τα 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα δύο κόμματα του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού, που διαθέτουν 132 έδρες σε σύνολο 230, ψήφισαν υπέρ του προϋπολογισμού. Τα υπόλοιπα κόμματα τον καταψήφισαν, περιλαμβανομένου του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, των Σοσιαλιστών.
Μια δεύτερη ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί στην πορτογαλική βουλή στις 26 Νοεμβρίου.
Όμως τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, θεωρείται πιθανότατο ότι θα εξεταστούν από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, που παλαιότερα έχει κρίνει αρκετά μέτρα της κυβέρνησης αντισυνταγματικά, αναγκάζοντάς για την αναίρεση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :