Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΔΝΤ - συνέντευξη στην Die Welt - ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Συνέντευξη του Ντέιβιντ Λίπτον, που επιβεβαιώνει τόσο τις αντιθέσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων σχετικά με την πορεία της οικονομίας και της "κρίσης" στην Ελλάδα, όσο και την ομοφωνία και ομοθυμία τους για την συνέχιση και διαιώνιση του καθεστώτος ολοσχερούς εξάρτησης και εκμετάλλευσης της χώρας μας απο τα διεθνή κέντρα και τους καπιταλιστικούς οργανισμούς. Η Αθήνα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στην εξυγίανση των δημοσιονομικών της, δήλωσε στην συνέντευξη  ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, όμως, αφήνει για το άγνωστο μέλλον την απάντηση στο ερώτημα εάν η Ελλάδα χρειάζεται ένα ακόμη "κούρεμα χρέους"..
Στη  συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Welt», δηλώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια των "εταίρων" εάν εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος.
Είπε ότι "αναμένουμε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα τηρήσουν αυτές τις υποσχέσεις και αυτό είναι εξάλλου και προϋπόθεση για να συμμετέχουμε σε αυτά τα προγράμματα. Δεν θέλω να κάνω εικασίες. Αποφασιστικής σημασίας είναι τώρα το πρόγραμμα για το 2014 και σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον χρήματα"...
Επίσης πως"συζητάμε τακτικά με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και ελπίζουμε ότι αυτή η ανάγκη θα καλυφθεί. Πιο μακροπρόθεσμα προβλήματα θα διευκρινισθούν σε μία μεταγενέστερη χρονική στιγμή"..
Κάνοντας μια ανασκόπηση και εκτίμηση των παρεμβάσεων ΔΝΤ - Τρόικα στην Ελλάδα, μίλησε για "λάθη" διευκρινίζοντας όμως αμέσως μετά πως "αυτό δεν σημαίνει ότι τα λάθη που έγιναν τότε μπορούσαν να αποφευχθούν. Το πρώτο ελληνικό πακέτο φτιάχτηκε, ενώ το οικονομικό σύστημα και η παγκόσμια οικονομία ήταν σε ευάλωτη κατάσταση.
Τότε κυριαρχούσε ο φόβος μετάδοσης στις άλλες χώρες της ευρωζώνης και ο κίνδυνος για χρηματοοικονομική αστάθεια. Εκτός αυτού δεν υπήρχε πρακτική εμπειρία συνεργασίας για την υποστήριξη μίας οικονομίας σε τέτοια κατάσταση. Από τότε η συνεργασία έχει βελτιωθεί κατά πολύ και τώρα είναι πολύ καλή"... 

Δεν υπάρχουν σχόλια :