Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΚΑΙ ΤΡΟΙΚΑΣ - ΜΕΘΟΔΙΚΗ ΧΡΟΝΟΤΡΙΒΗ ΑΠΟ ΤΑ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Την Τρίτη θα επαναληφθεί συνάντηση  μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και του κλιμακίου της Τρόικα - ιμπεριαλιστικών κέντρων. Κεντρικό θέμα των συζητήσεων, αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι το λεγόμενο "δημοσιονομικό κενό" που αποτελεί βασικό στοιχείο και άλλοθι στην χρονική προέκταση - διαιώνιση της σκληρής πολιτικής, ολοσχερούς εθνικής εξάρτησης και λαικής εξόντωσης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν "δυσκολίες συμφωνίας" και παραμονή του θέματος σε "εκκρεμότητα..
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα και τις πληροφορίες, παράγοντας που παρακολουθεί απο κοντά τις διαβουλεύσεις, δηλώνει "ότι αποκόμισε την εντύπωση, πως οι επικεφαλής της τρόικας δεν επείγονται να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις"...
Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ζητούν συνεχώς και πρόσθετα στοιχεία, προκειμένου να "πειστούν" για τις θέσεις της ελληνικής πλευράς σχετικά με τις παρεμβάσεις στην οικονομία. Αντίθετα, ανέφερε ο ίδιος παράγοντας, η ελληνική πλευρά επείγεται να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις, με δεδομένη την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού έως τις 21 Νοεμβρίου...
Η μεθοδική γενικότητα και χρονοτριβή των εκπροσώπων των ιμπεριαλιστικών κέντρων, διαφαίνεται και απο το γεγονός ότι την Τρίτη θα συζητηθεί το εάν και πότε οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν στην Αθήνα, αφού οι συζητήσεις θα διακοπούν λόγω της συνεδρίασης του Eurogroup στις 14 Νοέμβρη...
Σύμφωνα και πάλι με την ίδια πηγή, δηλαδή  τον υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, στη σημερινή συνάντηση άνοιξαν όλα τα κεφάλαια των θεμάτων..
Πιο συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός 2013 και ο προϋπολογισμός 2014, οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, οι  διαρθρωτικές παρεμβάσεις (με το μεγάλο τμήμα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, να αφορά το υπουργείο ανάπτυξης - πλειστηριασμοί, επαγγελματικές μισθώσεις), τα λεγόμενα προαπαιτούμενα μέτρα για τη δόση των 1 δισ. ευρώ (που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο) και η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.
Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα και τις πληροφορίες, θέματα που θέτουν οι εκπρόσωποι της Τρόικα επικεντρώνονται στο φορολογικό σύστημα και στις «τρύπες» στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο νέων μέτρων για το 2014, αλλά τα προσδιορίζει σε 500-700 εκατ. ευρώ, αντί των 2- 2,5 δισ. ευρώ που φέρεται να ζητεί η Τρόικα..
Επιπλέον των παραπάνω,  οι επικεφαλείς της Τρόικα θα μεταβούν αύριο στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να μεθοδευτεί ο σχεδιασμός για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων, οι οποίοι τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι θα προέλθουν κυρίως από τους ΟΤΑ, τον τομέα της υγείας και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ακόμα θα συζητηθεί το εάν θα προσμετρηθούν στους 4.000 δημοσίους υπαλλήλους, που θα απολυθούν το 2013, οι εργαζόμενοι που θα απολυθούν από τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, εφόσον κάτι τέτοιο τελικά προωθηθεί απο την κυβέρνηση. Επίσης θα συζητηθεί  το "αίτημα" της κυβέρνησης, να μετατεθεί κατά 2-3 μήνες το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας ( άλλους 12.500 υπαλλήλους) λόγω περιορισμένου χρόνου στην ολοκλήρωσή του έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :