Πέμπτη, 7 Αυγούστου 2014

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - ΣΕ ΙΣΧΥ ΡΩΣΙΚΑ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ - ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα και τα ανακοινωθέντα, απο σήμερα 7 Αυγούστου και για ένα έτος, η Ρωσία επιβάλλει συνολική απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων διατροφής από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, απαγορεύει την εισαγωγή οπωροκηπευτικών προϊόντων, κρέατος, ψαριών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία. Τα αντίμετρα αυτά ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης.
Επιπλέον αναφέρεται πως ο πρωθυπουργός της Ρωσίας δήλωσε ότι η Μόσχα εξετάζει να επιβάλει απαγόρευση διέλευσης επάνω από το Ρωσικό έδαφος των πτήσεων αεροπορικών εταιρειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, από και προς την Ασία.
Σε αυτές τις συνθήκες, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, θα πραγματοποιηθεί εκεί ευρεία σύσκεψη υπό τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ), Παναγιώτη Μίχαλο, και τη συμμετοχή εκπροσώπων εξαγωγικών και κλαδικών φορέων, με στόχο να αξιολογηθούν οι νεότερες εξελίξεις σχετικά με τις επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία, μετά την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τις αντιδράσεις της τελευταίας.
Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ Δ. Μελάς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Ν. Σταθόπουλος, ενώ έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι από τους εξής φορείς: ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΠΣΕ, ΣΕΒΕ, ΣΕΚ, ΕΒΕΑ, ΕΒΕΘ, INCOFRUIT HELLAS, ΣΕΘ, ΣΕΒΤ, ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ, ΕΚΕ, ΣΕΓ, ΟΦΑΕ, ΟΑΕΠ.
 Το απόγευμα της Τετάρτης είχε συγκληθεί  έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά τις ανακοινώσεις Πούτιν σχετικά με τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων στη Ρωσία. Η καταρχήν διαβούλευση των ειδικών του υπουργείου  επιβεβαίωσε το πρόβλημα που ανακύπτει για την χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :