Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ - ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ "ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ" - ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΟΛΑΝΤ

Σοβαρή πολιτική κρίση ξέσπασε στο Παρίσι και στο Γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα, με γενικότερες διαστάσεις στον ευρωζωνικό χώρο και με βασικό περιεχόμενο την οικονομική πολιτική που ακολουθείται  - και - την σύνδεση αυτής της πολιτικής με τις θέσεις της γερμανικής δεξιάς και της καγκελαρίου Μέρκελ. Στο πλαίσιο αυτό, την παραίτηση της κυβέρνησης υπέβαλε σήμερα το πρωί, στον πρόεδρο Ολάντ, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.
Ο Ολάντ ανέθεσε στον Βαλς τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης που η σύνθεση της θα ανακοινωθεί αύριο. Η παραίτηση της κυβέρνησης  έγινε με προτροπή του Ολάντ και εκφράζει τις διαφορετικές θέσεις υπουργών - στελεχών και τις δημόσιες τοποθετήσεις υπουργών, πρωτίστως μάλιστα του ίδιου του υπουργού οικονομίας, εναντίον της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η Γαλλία. Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός οικονομίας Μοντεμπούρ δήλωσε ότι "πρέπει να υψώσουμε τον τόνο. Η Γερμανία έχει πιαστεί στην παγίδα της πολιτικής της λιτότητας που έχει επιβάλει σε όλη την Ευρώπη. Όταν λέω η Γερμανία, ομιλώ για τη γερμανική δεξιά που υποστηρίζει την καγκελάριο Μέρκελ. Η Γαλλία δεν έχει την τάση να ευθυγραμμίζεται με τα ιδεολογικά αξιώματα της γερμανικής δεξιάς"..
 Χθες, επίσης, ο υπουργός Παιδείας Μπενουά Αμόν εξέφρασε παράλληλες θέσεις  με τον υπουργό Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ, με κριτική στην κυβερνητική πολιτική λιτότητας  και με προτροπή προς τη Γαλλία να υψώσει ανάστημά  έναντι της εμμονής της Γερμανίας στη δημοσιονομική πειθαρχία και προωθώντας πολιτικές που θα τονώσουν την κατανάλωση των νοικοκυριών. Όπως είπε" για να εξασφαλιστεί η επιτυχία της πολιτικής που βασίζεται στην τόνωση της προσφοράς, η οποία ακολουθείται τα τελευταία δύο χρόνια, χρειάζεται να αναζωογονήσουμε τη ζήτηση. Δεν μπορείς να πουλήσεις τίποτε στους Γάλλους, αν δεν έχουν αρκετό εισόδημα. Η κυρία Μέρκελ δεν μπορεί πλέον να είναι αυτή που καθορίζει την πορεία της Ευρώπης"..
Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν δήλωσε πως η ασκούμενη πολιτική για την μείωση του ελλείμματος δημιουργεί κίνδυνο να "παγιδευτεί σε έναν κύκλο ασθενικής ανάπτυξης ή ύφεσης"...

Δεν υπάρχουν σχόλια :