Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΔΑ Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

Μοναδικός υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ο Αχμέτ Νταβούτογλου, στο έκτακτο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Άγκυρα και εκλέχτηκε με 1.382 ψήφους υπέρ, σε σύνολο 1.388 συνέδρων.
Προηγήθηκαν οι ομιλίες του πρόσφατα εκλεγμένου προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν και του Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο Ερντογάν, που πήρες τον λόγο στο συνέδριο, αναφέρθηκε στη μελλοντική σχέση του με τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου και είπε πως ο Νταβούτογλου δεν θα είναι τοποτηρητής, καθώς "δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στις αξίες μας και στον πολιτισμό μας"...
Επίσης ο Ερντογάν είπε πως, κατά πάσα πιθανότητα, το νέο υπουργικό συμβούλιο θα είναι έτοιμο μέχρι μεθαύριο Παρασκευή. Αύριο θα είναι η τελετή ορκωμοσίας του προέδρου Ερντογάν στην εθνοσυνέλευση και την επομένη, ο Ερντογάν θα δώσει στον Νταβούτογλου εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
 Ο Νταβούτογλου που πήρε το λόγο, έκανε χαιρετισμό στους "αδελφούς  των περιοχών όπου η Τουρκία έχει ιστορικούς δεσμούς".. Είπε ότι "δεν θα αφήσουμε μόνους τους αδελφούς μας στη Συρία, στην Παλαιστίνη, στον Καύκασο και στην Κεντρική Ασία"...
Ο νέος πρόεδρος του κυβερνώντος ΚΔΑ αναφέρθηκε για στόχους σε εννέα τομείς, όπως "την εξωτερική πολιτική, την οικονομία, τον πολιτισμό, τη δικαιοσύνη, την ηθική, το κράτος και τη γραφειοκρατία, την πολιτική, την αυτοπεποίθηση της χώρας και των πολιτών και την κοινωνική-πολιτισμική ενότητα". Όπως δήλωσε "μέχρι το έτος 2002 αυτό που αντιλαμβανόταν κάποιος από την τουρκική εξωτερική πολιτική ήταν το Κυπριακό, το Αρμενικό και μερικά ζητήματα στα οποία η Τουρκία ήταν σε θέση άμυνας"  και πως "στόχος είναι, η εξωτερική πολιτική μας να έχει για επίκεντρο την Άγκυρα" ενώ είπε "θα συνεχιστεί η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Κανείς να μην επιχειρήσει να βάλει την Τουρκία μέσα σε μια παγίδα Ευρώπης-Ασίας". Παράλληλα δήλωσε ως "στρατηγικό στόχο" την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ και ακόμα ότι  "σημείο καμπής για να αποκτήσει και πάλι το τουρκικό έθνος αυτοπεποίθηση" ήταν η στάση του Ερντογάν στο Νταβός της Ελβετίας στις 31 Ιανουαρίου 2009, δηλαδή η αντιπαράθεση του Ερντογάν κατά τη διάρκεια του Φόρουμ του Νταβός με τον ισραηλινό πρόεδρο  Πέρες για το ζήτημα της Γάζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :