Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

ΕΝΤΟΝΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΕ ΕΞΑΡΤΗΣΗ / ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Το Γερμανικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα αντικατοπτρίζεται πλήρως στην επίσκεψη εργασίας του υπουργού Ανάπτυξης Ν. Δένδια στο Βερολίνο, λίγο πριν την φθινοπωρινή ιμπεριαλιστική επιθεώρηση για την χώρα μας και μπροστά στη "νέα" περίοδο που ανοίγεται.. Σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα, τα θέματα που θα απασχολήσουν είναι σχετικά με την πορεία του "αναπτυξιακού" προγράμματος της Ελλάδας, την  προοπτική γερμανικών "επενδύσεων" στη χώρα μας, αλλά  και η συμμετοχή της Γερμανίας στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. Το ενδιαφέρον της Γερμανικής πλευράς διαφαίνεται και απο το υψηλό επίπεδο των Γερμανών παραγόντων που θα πάρουν μέρος στις συνεννοήσεις καθώς: Την Τρίτη ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί  με τον υπουργό Επικρατείας Χέλγκε Μπράουν, με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, με τον Γερμανό αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας Σίγκμαρ Γκάμπριελ, με τον Γενικό Διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Καγκελαρίας Νικολάου Μέγερ Λάντρουτ και με τον υφυπουργό Εξωτερικών Στέφαν Στενλάιν, ενώ επίσης αύριο ο υπουργός ανάπτυξης θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με τη Διοίκηση του  Γερμανικού Συνδέσμου Βιομηχανιών BDI.
Την Τετάρτη 20 Αυγούστου ο κ.Δένδιας θα έχει συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και εντεταλμένο της Καγκελαρίου για την "ελληνογερμανική συνεργασία" τον γνωστό Χοακίμ Φουχτελ.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, αντικείμενο των συναντήσεων του κ. Δένδια στο Βερολίνο θα αποτελέσουν οι "αναπτυξιακές" προοπτικές και η ενίσχυση της "ανταγωνιστικότητας" της ελληνικής οικονομίας υπό το πρίσμα της προόδου του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών αλλαγών. Ακόμη,  θα συζητηθούν η πορεία υλοποίησης του σχεδίου για τη σύσταση Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών, κυρίως μικρομεσαίων, επιχειρήσεων, η ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της καινοτομίας και της έρευνας...
Σήμερα, Δευτέρα 18 Αυγούστου, ο υπουργός Ανάπτυξης θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας με τη Διοίκηση της Τράπεζας KfW. Θέμα του δείπνου, το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο και οι διαμαρτυρίες της Γερμανίας  που θεωρεί πως έχει καθυστερήσει να ενεργοποιηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια :