Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

ΣΥΓΧΥΣΗ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ - ΑΝΗΣΥΧΙΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ Ε.Ε ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ - ΜΕΤΑ ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ

Σύγχυση και προβληματισμός επικρατεί σχετικά με τα μέτρα και τις αποζημιώσεις της ΕΕ για τα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας, μετά τα Ρωσικά αντιμέτρα και το εμπάργκο. Τα ερωτηματικά είναι υπαρκτά και αναμένονται οι εξελίξεις, σε ένα ασαφή χρονικό ορίζοντα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης, την ερχόμενη Παρασκευή 22 Αυγούστου, η Ε.Ε. θα παρουσιάσει στα κράτη-μέλη σχέδιο κανονισμού για τα ροδάκινα μετά και το ρώσικο εμπάργκο.. Αφορμή για την ανακοίνωση, τα μέτρα που σήμερα ανακοινώθηκαν για ορισμένα ευπαθή οπωρολαχανικά και προκάλεσαν αναστάτωση στους ροδακινοπαραγωγούς, αφού δεν υπήρξε αναφορά στα συγκεκριμένα προϊόντα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αποδεσμεύει περίπου 125 εκ. ευρώ για τη "στήριξη" του τομέα των οπωροκηπευτικών της ΕΕ, για να αντιμετωπιστεί το εμπάργκο που επέβαλε για ένα χρόνο η Ρωσία στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων.
Όμως, στη λίστα των προϊόντων που αφορούν τα μέτρα στήριξης, δεν περιλαμβάνονται τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια... Καλύπτονται από πακέτο αποζημιώσεων που υπολογίζεται στα 20-30 εκατ. ευρώ, αναφέρεται πως διευκρίνισε η ΕΕ..
Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα που μπαίνουν σε ισχύ από σήμερα, αφορούν τα καρότα, τις ντομάτες, τα λάχανα, τις πιπεριές, τα κουνουπίδια, τα αγγούρια και τα αγγουράκια, τα μανιτάρια, τα μήλα, τα αχλάδια, τα φρούτα του δάσους, τα επιτραπέζια σταφύλια και τα ακτινίδια, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενώ ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός είναι περίπου 125 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με δήλωση, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, του εκπρόσωπου της Επιτροπής για τη Γεωργία Ρότζερ Γουέιτ που είπε ακόμα πως "η ιδέα είναι να μειωθούν οι ποσότητες που διατίθενται στην αγορά ώστε οι τιμές να μην πέσουν σε επίπεδα κρίσης"..
Όπως μεταδίδεται απο "ευρωπαϊκές πηγές", αυτοί που θα "ωφεληθούν" κυρίως από τη στήριξη αυτή είναι οι μεγάλοι προμηθευτές οπωροκηπευτικών της Ρωσίας, δηλαδή η Πολωνία, η Λιθουανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία. Το ελληνικό υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης δηλώνει πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορούν και ορισμένα άλλα ευπαθή φρούτα και λαχανικά που θίγονται επίσης από το ρωσικό εμπάργκο και που επίσης αφορούν τους παραγωγούς της χώρας μας (ακτινίδια, μήλα, επιτραπέζια σταφύλια, φράουλες κ.λ.π.) και δεν επηρεάζουν τα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα για τα ροδάκινα.. Όλα αυτά θα φανούν, την επόμενη περίοδο, στην πράξη..

Δεν υπάρχουν σχόλια :