Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

"ΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ / Ε.Ε ΕΠΙΠΕΔΟ" - ΑΝΑΖΗΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Σειρά συσκέψεων στα υπουργεία εξωτερικών και οικονομικών πραγματοποιήθηκαν σήμερα, σχετικά με τις επιπτώσεις των Ρωσικών αντιμέτρων και του εμπάργκο στις εισαγωγές νωπών αγροτικών προϊόντων απο την ΕΕ. Στους ευρωπαϊκούς πόρους (η κομισιόν ανακοίνωσε ήδη μέτρα) που προβλέπονται για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών προσπαθεί να κινηθεί η κυβέρνηση, ενώ το κόστος απο το εμπάργκο εκτιμήθηκε, όπως έγινε γνωστό, στα 50 εκατ. ευρώ..
Στη διυπουργική σύσκεψη που έγινε προεδρεύοντος του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Καρασμάνη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα και του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη ανακοινώθηκε πως "δρομολογούνται λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο" για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων που προβλέπονται για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.
Με βάση την ανακοίνωση του υπουργείο Οικονομικών στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι, εφόσον χρειαστεί, τα κοινοτικά κονδύλια να ενισχυθούν από νέα εργαλεία και μηχανισμούς για να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και συνολικά το πρόβλημα που έχει προκύψει στην Ελλάδα και τις άλλες παραγωγούς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και να συμπληρωθούν από εθνικές δράσεις, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες.. Πέρα όμως απο λόγια και διατυπώσεις, βέβαιο είναι πως απο τις εξελίξεις περιορίζεται επιπλέον η εξαγωγική ευρύτητα και ικανότητα της χώρας, πλήττεται η - ολοένα και πιο υποβαθμισμένη - γεωργική παραγωγή, ενώ αυξάνεται η αντιπαραγωγική εξάρτηση απο ΕΕ και λοιπά κέντρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :